
- Du sender søknaden
Etter at vi har mottatt søknaden din, sender vi deg et brev. Her vil det stå hvordan vi har forstått søknaden og om vi trenger mer informasjon. Det vil også stå hvor lang saksbehandlingstid vi forventer.
- Søknaden utredes i faginstanser
De fleste saker sendes til én eller flere faginstanser. Dette kan for eksempel være Utdanningsdirektoratet hvis søknaden gjelder skolegangen din, eller Barne- ungdoms- og familiedirektoratet hvis søknaden gjelder barnevernet.
Faginstansene innhenter dokumentasjon fra de offentlige instansene du har kritisert i søknaden. Deretter skriver de en vurdering og anbefaler om du skal innvilges rettferdsvederlag eller ikke.
Denne delen av saksbehandlingen tar ofte lang tid. Faginstansene sender sin uttalelsen til oss i Sivilrettsforvaltningen når de er ferdig.
- Sivilrettsforvaltningen skriver forslag til avgjørelse
Når vi har mottatt uttalelse fra alle faginstansene, skriver vi et forslag til avgjørelse. Forslaget inneholder faginstansenes uttalelser og våre egne vurderinger av saken.
Forslaget sender vi til Stortingets utvalg for rettferdsvederlag, som skal avgjøre saken. Samtidig sender vi deg et informasjonsbrev om at saken er ferdig utredet og sendt til utvalget. Det tar som regel 2-3 måneder fra du får informasjonsbrev til du får vedtak.
- Utvalget avgjør om du får rettferdsvederlag
Stortingets utvalg for rettferdsvederlag behandler saken din. Utvalget gjør en selvstendig vurdering av saken og kan komme til en annen konklusjon enn faginstansene og Sivilrettsforvaltningen har anbefalt. Utvalget avgjør om du får rettferdsvederlag og eventuelt hvor mye. Vi sender deretter vedtaket til deg.
Om lag halvparten av søkerne innvilges rettferdsvederlag. De fleste som får rettferdsvederlag, får mellom 70 000 og 180 000 kroner. Det tar vanligvis 2-3 uker før du får pengene på konto.
Saksbehandlingstid
Saksbehandlingstiden er ca. to år. Den lange saksbehandlingstiden skyldes blant annet at det tar tid å innhente dokumentasjon fra ulike arkiver, og at det er mange saker som skal behandles.
Ingen klageadgang
I denne ordningen har du ikke mulighet til å klage på vedtaket.
Om utvalget
Medlemmer:
- tidligere førstelagmann Arild O. Eidesen, Tromsø (leder)
- sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy, Oslo (nestleder)
- stortingsrepresentant Lise Christoffersen, Buskerud (Arbeiderpartiet)
- stortingsrepresentant Ingunn Foss, Vest-Agder (Høyre)
Sivilrettsforvaltningen er sekretariat for utvalget.