Om Tilsynsrådet
De tidligere fem regionale tilsynsrådene ble erstattet av et nasjonalt tilsynsråd 1. januar 2025. Det nye tilsynsrådet består av en ledelse på tre personer. Den lokale forankringen er videreført gjennom tilsynsrådets fylkesbaserte sammensetning, for tiden 65 medlemmer.
Tilsynsrådet er uavhengig i sitt arbeid og kan ikke instrueres om lovtolkning eller skjønnsutøvelse. Sivilrettsforvaltningen er sekretariat for tilsynsrådet.
Leder:
- Advokat Verna Rege Nilssen, Stavanger
Nestledere:
- Teamleder Oddvar Thorbjørnsen Faltin, Oslo
- Advokat Tonje Lilaas Larsen, Oslo
Hva er Tilsynsrådets oppgaver?
Tilsynsrådet skal føre et systematisk og jevnlig tilsyn med at innsattes og domfeltes rettssikkerhet blir ivaretatt i tråd med gjeldende regler og menneskerettighetene.
Tilsynsrådet kan føre tilsyn med
- alle nivåer i kriminalomsorgen,
- og med varetekt og straffegjennomføring som kriminalomsorgen har helt eller delvis ansvar for utenfor kriminalomsorgens institusjoner, herunder
- varetekt på bestemt oppholdssted med elektronisk kontroll,
- straffegjennomføring i egen bolig med eller uten elektronisk kontroll,
- samfunnsstraff,
- bøtetjeneste,
- narkotikaprogram med domstolskontroll og program mot ruspåvirket kjøring, og
- oppfølging av prøveløslatte med møteplikt.
Innsattes og domfeltes kommunikasjon med Tilsynsrådet
Kriminalomsorgen plikter å legge til rette for at innsatte kan kontakte Tilsynsrådet. Muntlig kontakt med Tilsynsrådet skal ikke avlyttes, og skriftlig korrespondanse mellom innsatte og Tilsynsrådet skal ikke gjennomleses. Dette innebærer at kriminalomsorgen aktivt må påse at telefonnummeret til Tilsynsrådet ikke underlegges kontroll. Videre må kriminalomsorgen sørge for at skrivemateriell og konvolutter med nødvendig frankering er tilgjengelig for innsatte. Kriminalomsorgen skal uten ugrunnet opphold sørge for at skriftlige henvendelser blir videreformidlet til Tilsynsrådet.
Telefonsamtaler med Tilsynsrådet og sekretariatet skal prioriteres og ikke medregnes i innsattes ringetid. Innsatte skal ikke betale for telefonsamtaler med Tilsynsrådet og sekretariatet.
Om gjennomføring av tilsyn
Tilsynsrådet kan ta opp saker av eget tiltak eller etter henvendelse fra innsatte og domfelte, pårørende eller ansatte.
Ved hvert tilsynsbesøk i kriminalomsorgen skal minst to medlemmer av Tilsynsrådet delta, herunder minst én fra ledelsen. Tilsynene kan varsles på forhånd eller være uanmeldte. Domfelte og innsatte har rett til å kommunisere fortrolig med Tilsynsrådet og sekretariatet.
Tilsynsrådet og sekretariatet har taushetsplikt etter forvaltningsloven. Taushetsplikten omfatter også forhold av betydning for sikkerheten i kriminalomsorgens institusjoner eller for gjennomføringen av straff utenfor fengsel.
Kriminalomsorgens varslingsplikt
Kriminalomsorgen skal rutinemessig orientere Tilsynsrådet om alle selvdrap, selvdrapsforsøk og gjentatte eller alvorlige tilfeller av selvskading. Varslingsplikten omfatter også alle utelukkelser fra fellesskapet som varer over 30 dager.
Årsmelding
Tilsynsrådet utarbeider en årsrapport om sin virksomhet som vi publiserer på denne siden.
Regelverk
Tilsynsrådet for kriminalomsorgen er opprettet i medhold av straffegjennomføringsloven kapittel 2A, se Prop. 46 L (2022–2023). Tilsynsrådets ansvar og oppgaver er nærmere regulert i forskrift om tilsynsrådet for kriminalomsorgen.
Kontakt
Henvendelser til Tilsynsrådet går via sekretariatet hos Sivilrettsforvaltningen eller til Tilsynsrådets ledelse. Kontakt med de lokale medlemmene skal skje via ledelsen og sekretariatet.
Sekretariat:
Telefon: 40 40 78 87 (mandag, onsdag og fredag mellom kl 12:00 og 14:00)
Epost: kriminalomsorgstilsynet@sivilrett.no
Postadresse: Statens sivilrettsforvaltning, Tilsynsrådet for kriminalomsorgen, Postboks 2105 Vika, 0125 OSLO
Tilsynsrådets ledelse:
Leder Verna Rege Nilssen, verna.rege.nilssen@sivilrett.no, mobil: 99 27 60 02
Oddvar Thorbjørnsen Faltin, oddvar.thorbjornsen.faltin@sivilrett.no, mobil: 93 43 39 54
Tonje Lilaas Larsen, tonje.lilaas.larsen@sivilrett.no, mobil: 97 15 85 92