Om Tilsynsrådet
Tilsynsrådet skal føre tilsyn med driften av utlendingsinternatet og behandlingen av de internerte som oppholder seg der (Trandum og familieenheten på Haraldvangen). Tilsynsansvaret omfatter også andre særskilt tilrettelagte innkvarteringssteder. Internatene driftes av Politiets utlendingsenhet (PU). De internerte på Trandum eller Haraldvangen er der i hovedsak på grunn av mistanke om uriktig identitet eller for å hindre at vedkommende unndrar seg et endelig vedtak om å forlate Norge. Frihetsberøvelse etter utlendingsloven er ikke straff.
Tilsynsrådet har også som oppgave å føre tilsyn med politiets gjennomføring av tvangsreturer. Grunnlaget for returtilsynet er Europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/115/EF (returdirektivet) artikkel 8 nummer 6. Tilsynet omfatter ikke retur av personer som nevnt i direktivet artikkel 2 nr. 2 (enkelte grupper tredjelandsborgere). Med tvangsretur menes uttransport av personer uten gyldig oppholdsgrunnlag som ikke reiser frivillig, og som det brukes tvangstiltak mot.
Tilsynsrådet er uavhengig i sitt arbeid og kan ikke instrueres om sin oppgaveløsning, lovtolkning eller skjønnsutøvelse. Sivilrettsforvaltningen er sekretariat for Tilsynsrådet.
Om tilsyn
Tilsynsrådet skal se til at
- de internertes rettigheter blir ivaretatt i henhold til lov, forskrift og menneskerettslige standarder, se utlendingsloven § 107, utlendingsinternatforskriften og menneskerettsloven
- restriksjoner i grunnleggende rettigheter har tilstrekkelig hjemmel i lov og oppfyller krav til nødvendighet og forholdsmessighet
tvangsreturer blir gjennomført i tråd med nasjonale og internasjonale regler og retningslinjer som gjelder for uttransport, herunder for bruk av makt og maktmidler
Tilsynsrådet overprøver ikke utlendingsvedtaket og dets grunnlag eller kjennelse for pågripelse og internering.
Om gjennomføring av tilsyn
Tilsynsrådet kan ta opp saker etter henvendelse fra den internerte/uttransporterte eller på eget initiativ. Det skal gjennomføres minst to tilsynsbesøk hvert år. Tilsynene kan være varslet på forhånd eller være uanmeldte.
Tilsynsrådet avgjør selv hvilke tvangsreturer de skal føre tilsyn med, og om det enkelte tilsynet skal gjelde hele eller deler av returen. Returdirektivet krever ikke at alle returer monitoreres. Dette kan tilsi at utvelgelsen av returer sikrer en viss representativitet med hensyn til geografisk spredning og ulike grupper av personer (alder, kjønn, enslige, par, barnefamilier osv.).
Tilsynsrådet og sekretariatet har taushetsplikt etter forvaltningsloven. Taushetsplikten omfatter også forhold av betydning for sikkerheten ved utlendingsinternatet.
Tilsynsrådets medlemmer
- Leder lagdommer Elizabeth Baumann
- Nestleder folkerettsrådgiver Mads Harlem
- Medlem jurist Anders Jordet
- Medlem sykepleier med mastergrad Hosein Behsodi
- Varamedlem assisterende fylkeslege Mats Foshaug
- Varamedlem advokat Cecilia Dinardi
Rapporter og publikasjoner
Tilsynsrapporter
Stedlig tilsyn 7. oktober 2024
Det ble gjennomført anmeldt tilsyn ved utlendingsinternatet. Det ble holdt samtaler med ledelsen, internerte og sykepleierne.
Internett-tilgang og to PC-rom for de internerte har kommet på plass. Dette er positivt, selv om Tilsynsrådet vil understreke at ordningen bør gjennomføres mer tydelig som en rettighet for de internerte.Utover dette fremkom ingen praksisendringer ved internatet som er etterlyst av Tilsynsrådet, se årsmeldingen for 2023 av 5. januar 2024. Særskilt nevnes at PU fortsatt ikke har foretatt endringer i praksis eller i retningslinjer som følge av dommen fra Borgarting lagmannsrett av oktober 2023, hvor det blant annet ble slått fast at den rutinemessige innlåsingen av en av de internerte var uforholdsmessig og i strid med EMK artikkel 8. Under samtalen med ledelsen kom det videre frem at innlåsing i helger skjer allerede kl. 20, og ikke kl. 21, slik Tilsynsrådet tidligere har lagt til grunn basert på feil informasjon fra PU i november 2022. Den tidlige innlåsingen forsterker institusjonens unødvendige fengselspreg.
Under tilsynet ble det videre avdekket at bemanningssituasjonen for sykepleiere under det nåværende helsetilbudet i perioder har vært uforsvarlig lavt i 2024.
Tilsyn 5. februar 2024
Det ble gjennomført anmeldt tilsyn ved utlendingsinternatet. Det ble holdt samtaler med ledelsen, ansatte og internerte.
Det ble under tilsynet opplyst at de internerte ikke lenger låses inne på formiddagen i helger, hvilket isolert sett er positivt. For øvrig fremkom det ikke praksisendringer som er etablert ved internatet. Én av de internerte som rådet snakket med var rullestolbruker og han fortalte om en hverdag fylt med utfordringer og lite tilrettelegging for hans behov. Tilsynsrådet har bedt PU om å utdype sine rutiner og retningslinjer for tilretteleggelse for personer med nedsatt funksjonsevne, mobilitetsproblematikk eller rullestolbrukere.
Tilsynsrådet fastholder sine påpekninger om behov for praksisendringer som fremkommer i årsmeldingen av 5. januar 2024.
Praksisen ved internatet innebærer fortsatt krenkelse av de internertes menneskerettigheter, hvilket må opphøre.
Årsmeldinger
Årsmelding Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet 2024 (internatgruppen)
Årsmelding Tilsynsrådet for tvangsreturer og utledningsinternatet 2024 (tvangsreturgruppen)
Årsmelding Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet 2023 (internatgruppen)
Årsmelding Tilsynsrådet for tvangsreturer og utledningsinternatet 2023 (tvangsreturgruppen)
Årsmelding Tilsynsrådet for Trandum 2022
Annual report Supervisory Board of the Police Immigration Detention Centre, Trandum 2022
Årsmelding Tilsynsrådet for Trandum 2021
Annual report Supervisory Board of the Police Immigration Detention Centre, Trandum 2021
Årsmelding Tilsynsrådet for Trandum 2020
Annual report Supervisory Board of the Police Immigration Detention Centre, Trandum 2020
Tilsynsrådet mener
6. januar 2024
"Menneskerettslig kollaps på Trandum", Aftenposten
27. september 2024
23. august 2024
Statement to UN Committee on the Rights of the Child (uttalelse til FNs barnekomité)
26. april 2024
30. januar 2024
05. september 2023
08. mai 2023
"Økt internering av barn kamufleres som barnets beste", Aftenposten.
03. mai 2023
30. januar 2023
"Hvor blir endringene av, Mehl?", Dagsavisen
07. januar 2022
"Behov for opprydding på Trandum", NRK.
28. april 2021
Skriftlig innspill til Stortingets justiskomité om ny §107a i utlendingsloven
03. mars 2021
Regelverk
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet er opprettet i medhold av utlendingsloven § 107 a. Tilsynsrådets ansvar og oppgaver er nærmere regulert i forskrift om tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet.
- Utlendingsloven
- Utlendingsinternatforskriften
- Menneskerettsloven
- Forskrift om tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet
- Returdirektivet
Kontakt
Sivilrettsforvaltningen er sekretariat og kontaktpunkt for tilsynsrådet.
Innsyn
Kontaktinformasjon
Statens sivilrettsforvaltning
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet
Postboks 2105, Vika
0125 Oslo
Sekretariatet:
Telefon: 22 99 13 25
Epost:
Presse
Ta gjerne kontakt gjennom Sivilrettsforvaltningens pressetjeneste.