Om Tilsynsrådet
Tilsynsrådet skal føre tilsyn med driften av utlendingsinternatet og behandlingen av de internerte som oppholder seg der (Trandum og familieenheten på Haraldvangen). Tilsynsansvaret omfatter også andre særskilt tilrettelagte innkvarteringssteder. Internatene driftes av Politiets utlendingsenhet (PU). De internerte på Trandum eller Haraldvangen er der i hovedsak på grunn av mistanke om uriktig identitet eller for å hindre at vedkommende unndrar seg et endelig vedtak om å forlate Norge. Frihetsberøvelse etter utlendingsloven er ikke straff.
Tilsynsrådet har også som oppgave å føre tilsyn med politiets gjennomføring av tvangsreturer. Grunnlaget for returtilsynet er Europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/115/EF (returdirektivet) artikkel 8 nummer 6. Tilsynet omfatter ikke retur av personer som nevnt i direktivet artikkel 2 nr. 2 (enkelte grupper tredjelandsborgere). Med tvangsretur menes uttransport av personer uten gyldig oppholdsgrunnlag som ikke reiser frivillig, og som det brukes tvangstiltak mot.
Tilsynsrådet er uavhengig i sitt arbeid og kan ikke instrueres om sin oppgaveløsning, lovtolkning eller skjønnsutøvelse. Sivilrettsforvaltningen er sekretariat for Tilsynsrådet.
Om tilsyn
Tilsynsrådet skal se til at
- de internertes rettigheter blir ivaretatt i henhold til lov, forskrift og menneskerettslige standarder, se utlendingsloven § 107, utlendingsinternatforskriften og menneskerettsloven
- restriksjoner i grunnleggende rettigheter har tilstrekkelig hjemmel i lov og oppfyller krav til nødvendighet og forholdsmessighet
tvangsreturer blir gjennomført i tråd med nasjonale og internasjonale regler og retningslinjer som gjelder for uttransport, herunder for bruk av makt og maktmidler
Tilsynsrådet overprøver ikke utlendingsvedtaket og dets grunnlag eller kjennelse for pågripelse og internering.
Om gjennomføring av tilsyn
Tilsynsrådet kan ta opp saker etter henvendelse fra den internerte/uttransporterte eller på eget initiativ. Det skal gjennomføres minst to tilsynsbesøk hvert år. Tilsynene kan være varslet på forhånd eller være uanmeldte.
Tilsynsrådet avgjør selv hvilke tvangsreturer de skal føre tilsyn med, og om det enkelte tilsynet skal gjelde hele eller deler av returen. Returdirektivet krever ikke at alle returer monitoreres. Dette kan tilsi at utvelgelsen av returer sikrer en viss representativitet med hensyn til geografisk spredning og ulike grupper av personer (alder, kjønn, enslige, par, barnefamilier osv.).
Tilsynsrådet og sekretariatet har taushetsplikt etter forvaltningsloven. Taushetsplikten omfatter også forhold av betydning for sikkerheten ved utlendingsinternatet.
Tilsynsrådets medlemmer
- Leder lagdommer Elizabeth Baumann
- Nestleder folkerettsrådgiver Mads Harlem
- Medlem jurist Anders Jordet
- Medlem sykepleier med mastergrad Hosein Behsodi
- Varamedlem assisterende fylkeslege Mats Foshaug
- Varamedlem advokat Cecilia Dinardi
Regelverk
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet er opprettet i medhold av utlendingsloven § 107 a. Tilsynsrådets ansvar og oppgaver er nærmere regulert i forskrift om tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet.
- Utlendingsloven
- Utlendingsinternatforskriften
- Menneskerettsloven
- Forskrift om tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet
- Returdirektivet
Kontakt
Sivilrettsforvaltningen er sekretariat og kontaktpunkt for tilsynsrådet.
Innsyn
Kontaktinformasjon
Statens sivilrettsforvaltning
Tilsynsrådet for tvangsreturer og utlendingsinternatet
Postboks 2105, Vika
0125 Oslo
Sekretariatet:
Telefon: 22 99 13 25
Epost:
Presse
Ta gjerne kontakt gjennom Sivilrettsforvaltningens pressetjeneste.